Tabela Nedir?

TABELA NEDİR?

Tabela nedir , tabela bir işletmenin müşteri kitlesine kurumsal kimliğini tanıtabilmek ve bilinme kapasitesini arttırmak amacıyla kullandıkları, yazı ve işaretlerden oluşan bir reklam şeklidir.  Tabelaların, yönlendirme, detaylı bilgi verme, bilinirliği arttırma, tanıtım yapabilme gibi çeşitli işlevleri de mevcuttur. Günümüzde tabelaların sayısız örneklerine hemen hemen her alanda rastlamak mümkündür. Gerek işletme olarak kullanılan bina ve iş yerinde gerekse kamusal hizmet veren işletmelerin bulunduğu yerlerde bilinirliği sağlamak için asılan tabelaların varlığı çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu durum toplumsal yaşamı kolaylaştırmakta ve kişilere rahat bir yönlendirme sunabilmekte. Bu sayede kişiler ulaşmak istedikleri yerlere kolaylıkla ulaşabilmektedir.
Tabela kullanımdaki asıl amaç, markanın orada olduğunun bilinmesini sağlamaktır. Firma yetkilileri, potansiyel müşterilerini kendilerine çekebilmek için göze en fazla çarpan ama sade ve zarif aynı zamanda kurumla ilgili detaylı bilgi sunabilen tabelaları kullanmalı. Bunu sağlayabilmek adına işletme yetkilileri teknolojik imkanları da hesaba katarak kendilerine en uygun reklam aracı olan tabelaları rahatlıkla seçebilmekte. Tabi ki bunu yaparken de tabela imkanı sunan firmalar işletmelere sayısız örneklerle yönlendirme sağlamakta. Bu bağlamda tabela firmalarının kullandıkları tabela çeşitlerini de detaylarıyla bilmekte fayda olacaktır.

Tabela Nedir ve Çeşitleri

Tabelalar dış mekan, iç mekan, açık hava alanlarında kullanılabilmekte. Tabelaları, ticari amaçla kurulan özel işletmelerin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları da kullanmaktadır. Günümüzde tabelası olmayan işletme neredeyse mevcut değildir. Yeni işletme oluşturulurken işletmecilerin ilk yapması gereken tabela seçip, belirlemektir. İşletmeci tabelasını belirlerken mekanın koşullarını da göz önünde bulundurmalıdır. Aynı zamanda işletmecinin tabelası müşteri kitlesinin gözüne çarpacak etkiye sahip olmalıdır. Bunun  yanında işletmeyle ilgili fikirler sunabilen zarif ve sade nitelikleri de olması işletmeciler tarafından tercih edilmeli.
  Günümüzde teknolojik imkanların gelişmesi ve çeşitlenmesinin de etkisiyle kullanılan tabelalar ışıklı ve ışıksız tabela olarak kendini göstermektedir. Işıklı tabelalar seçilirken amaç görselliği arttırmak, fark edilebilirliği üst safhaya çıkarmak ve gece bile tabelaların net görülebilmesini sağlamaktır. Işıksız tabelalar da her alanda rahatça kullanılabilmesi özelliği ile seçilir. Gün ışığında net görülebilir. Yaygın bir kullanıma sahiptir. Bunun yanı sıra yine gelişmiş teknolojik imkanlarla tabela yapımında kullanılan malzemeler çeşitlenmiştir. Tabela yapan firmalar hitap ettikleri işletme sahiplerine dayanıklılık, göze çarpma, ebat ayarlayabilme, istenilen alanda kullanılabilme imkanı sunmaktadır. Bu sayede markalar kendi kimliklerini en iyi yansıtabilen tabela türünü seçebilme imkanına rahatlıkla kavuşmakta.
  Işıklı ve ışıksız tabelalar dışındaki çeşitler aşağıdaki gibidir;
  • DİJİTAL BASKI
  • NEON TABELA
  • LED AYDINLATMA TABELA
  • POLİKARBON TABELA
  • PLEKSİ TABELA
  • TOTEM TABELA
  • KUTU HARF TABELA
  • ALÜMİNYUM TABELA
  • GRAVÜR- OYMA TABELA
  • ÇATI TABELA
  • RAKET TABELA
  • CEPHE TABELA
  • YÖNLENDİRME TABELA
Bu çeşitleri daha iyi anlamak adına kısa cümlelerle tanımlamak gerekir;
Dijital Baskı Tabela, bilgisayar kullanımıyla tasarlanan tabelalar olarak hizmet verir. Oldukça hızlı üretilmesi ve kaliteli olması tercih edilmesinin sebebidir.
Neon Tabela, neon çubukların ateşte ısıtılmasıyla yapılan tabela türüdür.  Neon gazı kullanımı ile aydınlatılır. Yüksek ışık gücü geceleri görünürlüğünü arttırdığı için firmalar tercih eder.
Led Aydınlatmalı Tabela, bilgisayar ile kontrolün sağlandığı bir tabela çeşididir. Elektrik tüketimi oldukça azdır. Bu sebeple günümüzde tercih edilen ışıklı tabela türlerinden birisi olmuştur.
Polikarbon Tabela, ışıklı ve ışıksız tabela olarak kullanılabilir. En uygun fiyata sahip tabela olduğu için tercih sebebidir. Değişimi istendiği zaman üzerine istenilen renkte folyo serilerek yapıldığı için kolay değişebilen tabela türüdür.
Pleksi Tabela, renk seçeneğinin fazla olduğu tabelalar dır. Uygulama alanları çok geniş olduğu için tercih edilir. Işığı eşit dağıtması ve olumsuz hava koşullarına dayanıklı olması da bir diğer tercih sebebi.
Totem Tabela, genellikle ana yollarda ve trafiğin akış yönlerine yapılan tabelalar. Ebatları diğer tabelalara oranla daha büyük kullanılır.  Bu durum sayesinde görünme diğerlerine oranla daha fazla sağlanır.
Kutu Harf Tabela nedir, el işçiliği ile yapılan tabela türüdür. Kullanılan ana malzeme paslanmaz kromdur. Hoş görünüm sunduğu için çok tercih edilir.
Alüminyum Tabela, kalite ve dayanıklılığı önemseyen işletmeler tarafından tercih edilir. Oldukça uzun ömürlüdür. Işıklı ve ışıksız tabela şeklinde kullanımı mevcuttur.
Gravür-Oyma Tabela, en göz alıcı tabela türüdür. Maliyeti diğerlerine oranla yüksektir. Siyah, altın ve bronz renklerde hizmet sağlar. Duvara monte edilebildiği gibi askılı olarak da kullanılabilir. Günümüzde firmalar tarafından en çok altın ve bronz renkleri seçilerek yaptırılır.
Çatı Tabela, adından da anlaşıldığı gibi çatı kısımlarında kullanılan tabela çeşididir. Yüksekte oldukları için çok büyük harfler tercih edildiğinden kullanımı yaygındır. Bu her açıdan kolay görünüm sağladığı için tercih edilir.
Raket Tabela, dekoratif tabelalar dır. Kullanım yerleri genellikle caddelerdir. Göz alıcı şekillerde tasarlanması sağlanır.
Cephe Tabela, genelde küçük orta ölçekli işletmelerin kullandığı tabelalar. Yapımında neon kullanılır.
Yönlendirme Tabela, kişilere gidecekleri yeri bir nevi tarif eden tabelalar dır. Kurumlar tarafından da kullanılabilen bu tür tabelalar her yerde karşımıza rahatlıkla çıkabilir. En yaygın kullanıma sahip bu tabela türü cadde, sokaklar, bina içleri ve dışları gibi yerlerde kullanılır.
Markaların reklamları için önemli bir yere sahip olan tabela nedir diye seçerken, işletmenin kendini en iyi ifade etiğini düşündüğü, faaliyet ve hizmetlerinin detaylarını en iyi sunan olmasına dikkat etmesi gerekmekte. İşetme için tabela oluşturan firma mutlaka işletmenin sektörünü bilmelidir. Sunulan tabela çeşidi ise işletme sahibiyle birlikte belirlenmelidir. Çünkü iyi seçilmiş bir tabela uzun soluklu bir reklam sunduğu için işletmeye potansiyel müşterini az maliyetli çekme imkanı sunar. Zaten asıl amacı bu olan tabela göze çarpma ve seçici müşteri kitlesine evet doğru yerdeyim dedirtme özelliği taşımakla da görevli olmalı. Bu da dolaylı olarak işletmenin ömrünü uzatma işlevini arttırır. Bu durumu mümkün kılan faktörlerden en önemlisi sürekli değindiğimiz gibi iyi tabela seçimiyle mümkün kılınır.


Led Tabela,Ankara Reklam Ajansı,Reklam Ajansları,Ankara Reklam Ajansı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dekota Tabelanın Farkı Nelerdir?

İnşaat Tabelası Nasıl Yapılır?